Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /var/www/kuhne.hu/cgi-bin/Webdraft/Debug/Logger.php on line 15
Kühne Ede - Kühne - a magyar földnek

Kühne Ede

Kühne Ede (Edward) Hamburgban született 1838.május 16-án. Apja Kühne Edward a rajna-westfaliai Bochum városában gépgyáros volt, egyik alapítója a Kühne-Mayer, később Bochumer Verein néven világhírűvé vált acélipari cégnek. Iskoláit Kölnben végezte, apja csődje után kénytelen volt megszakítani tanulmányait és rajzolói állást vállalt a berlini Schwartzkopf-féle lokomobil gyárban, ahol 1862.március 1-ig dolgozott. Összeköttetéseik révén még ebben az évben Odesszában kínálkozott számára mezőgazdasági gép-forgalmazó állás. Az egyik életrajzi forrás szerint el is utazott a távoli orosz városba, az iiteni munkának azonban előfeltétele a mezőgazdasági gépek szerkesztésének, szerelésének és kezelésének elméleti-gyakorlati elsajátítása. Ezért 1856-ban Magyarországra jött és az itt működő Pabst-Krauss műhely miatt útját Mosonban megszakította. Itt Krauss és a művezető megbetegedése következtében rámaradt a műhely vezetése. Csakhamar megbarátkozott a számára ismeretlen szakmával és hiába óvták németországi hozzátartozói a "vad" Magyarországon való megtelepedéstől, ő nem akarta elszalasztani a számára kínálkozó "nagy lehetőséget", az önálló vállalkozást. Nem sokkal később - 1861-ben - a Bécsbe helyezett dr. Pabst Henrik és a megbetegedett Krauss Frigyes helyett Kühne Ede vezette a gyártelepet és 1864-ben ki is vásárolta azt. Társa a szintén vállalkozó szellemű Robert Ludwig württembergi gazda lett, akitől 1869-ben megvette annak üzletrészét is.

1868-ban feleségül vette Winter Károly tekintélyes mosoni gabonakereskedő Anna nevű lányát, a halála után a cég tulajdonlásában jelentős szerepet játszó későbbi Mamát. A házasságból öt gyermek született: Károly, Berta(ifj. Rauchbauerné), Anna (Németh Elemérné), Lóránt és a fiatalon meghalt Ágoston. A feleség vagyona erősítette a vállalkozást, amelyik saját gyártmányaival már eredményesen szerepelt az 1873. évi bécsi és az 1874-es budapesti kiállításokon. Ugyanebben az évben vásárolta meg a gyár mai főépülete helyén álló üres főhercegi cukorgyárat.

Kühnét 1900-ban beválasztották a párizsi világkiállítás bíráló bizottságába. Családias vállalatvezetésének első szociális jellegű intézkedése az 1882-benkezdeményezett munkás-betegsegélyező egylet volt. Pontosan meg nem határozott betegsége sokáig nem gátolta abban, hogy kézben tartsa a vezetést, sőt még betegsége idején is szüntelenül gyarapította technikai, műszaki ismereteit. Az 1895/96-os évektől kezdődően azonban személyesen már nem tudott részt venni a gyár vezetésében, többször és hosszabb ideig pihent és keresett gyógyulást az egyik Davos-i szanatóriumban. Aktív vezetői korában sem vállalt semmiféle országos iparpolitikai vagy közéleti szerepet, Mosonban viszont alapítója volt a Moson-városi Takarékpénztárnak és a Mosoni Tűzoltó Egyletnek és tagja volt a vármegyei Törvényhatósági Bizottságnak.

Moson vármegyén túlnövő híre, sikerei nemcsak üzletmenetben hoztak számára megbecsülést, hanem igen korán, már 1868-ban elnyerte az uralkodó (I. Ferenc József) legfelsőbb elismerését. 1873-ban megkapta a koronás arany érdemkeresztet. 1878-ban vagy 79-ben pedig a Ferenc József-rend lovagkeresztjét. Az 1896 évi millenniumi kiállítás után harmadosztályú vaskorona renddel jutalmazták.

1903.december 13-án reggel K. Károly a gyárkapun kifüggesztett értesítésen tudatta főnökük elhalálozását, a hirdetményen az is olvasható volt, hogy arra a hétfőre és a temetés napjára mindenkinek bérlevonás nélküli munkaszünet járt. A 64 éves korában hosszú betegség után elhunytat végakarat szerint a gyár asztalosműhelyében ravatalozták fel. Az ott készült egyszerű koporsóba helyezett hamvait a mosoni temető egyik díszsírhelyén - a most is gondozott Kühne-kriptában - helyezték örök nyugalomra. A temetés napján a magyaróvári vármegyeházán és Moson összes házán gyászlobogó lengett, temetési menetet a munkások, tisztviselők, barátok és a tisztelők végtelen sora képezte.