Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /var/www/kuhne.hu/cgi-bin/Webdraft/Debug/Logger.php on line 15
NK 4000 nehézkultivátor - Kühne - a magyar földnek

NK 4000 nehézkultivátor

A KÜHNE szántóföldi nehézkultivátor egy sokoldalúan alkalmazható munkagép, amely néhány centimétertől akár 300 mm mélységig is alkalmas különböző talajmunkákra. Tarlóhántásra, magágy-előkészítésre, füves- és nem művelt területek feltörésére, talajlazításra 30 cm mélységig , valamint intenzív porhanyításra nehéz talajokon.

A nehézkultivátor vontatott kialakítású, 4 m munkaszélességű, vonószemes csatlakozású munkagép. A berendezés vázszerkezete robusztus kivitelű, speciális zártszelvényekből, hegesztett kivitelben készült.

A központi váz két gerendelyes, melyhez csuklókkal kapcsolódnak a hidraulikusan működő, jó talajkövetést biztosító szárnykeretek. A központi vázszerkezet mellső részére csatlakozik a magasságában hidraulikusan állítható vonórúd, valamint a szintén hidraulikus működtetésű, 500/50-es gumiabroncsokkal szerelt járószerkezet. A művelő kapák részben a központi vázszerkezeten, részben pedig a szárnyakon kerültek elhelyezésre. Az egyengető tárcsaelemek, valamint a visszatömörítő hengersorok a központi vázszerkezet és szárnyak hátsó részéhez hidraulikus, karos működtetéssel kapcsolódnak.

A berendezés sokoldalúságát az egymástól függetleníthető művelőelem-sorok biztosítják, melyek az alábbiak:

A berendezés első művelőeszköze két sorban elhelyezett, egyedi csapágyazású, gumirugós felfüggesztésű tárcsaelemekből (32db) áll, melyek magassága a többi művelőelemtől függetlenül, hidraulikusan állítható. A tárcsasorok közti nyújtott elrendezés nagy átömlési keresztmetszetet biztosít, így a nagyobb tömegű szervesanyagok is hatékonyan keverednek a talajba. A speciális, gumirugós tárcsafelfüggesztésnek köszönhetően a tárcsalapok mikrorezgést végeznek, ennek következtében a berendezés rögaprító hatása fokozódik. Az 510 mm-es átmérőjű csipkés tárcsalapok hosszú élettartamát a speciális anyagminőség, valamint élkiképzés biztosítja. A tárcsaelemek egymáshoz képest 250 mm-re helyezkednek el, melyek kúpgörgős csapágyazással és labirint-gumi porvédő rendszerrel szereltek, kis karbantartás igényűek.

A második művelőeszköze a fővázon és a szárnyakon nagy átömlési keresztmetszetet biztosító, három sorba elhelyezett kapaegységek (14db), melyek a teljes munkaszélességben egyenletesen kerültek kiosztásra 270 mm-es művelőszélességre egymástól. A szabad vázmagasság: 825 mm. A kapaegységek dupla csavarrugós előfeszítéssel rendelkeznek, melynek következtében mikrorezgéseket végeznek, így talajaprító hatásuk kedvezőbb. Talajművelési feladattól függően a kapaegységek felszerelhetők:

  • 310 mm szélességű lúdtalpkapákkal, így a talajszelvény teljes átvágása is biztosítható maximum 170 mm-es munkamélységig

  • egyenes és csavart, 70 és 90 mm széles késelemekkel, melyekkel mintegy 300 mm-es munkamélység biztosítható. A késelemek feltörik az eketalpat, így javul a talaj vízháztartása. A kapaegységeket a rugós biztosítás mellett nyírócsavaros biztosítás is védi a túlterheléstől. Bizonyos talajmunkák esetén a kapák kifordíthatók, így a talajmunkában nem vesznek részt.

A harmadik művelőelem-sor a talajfelszínt egyengető tárcsaelemek, melyek művelési mélysége a kések művelési mélységével arányosan változik és elempáronként csavarorsóval állítható. A tárcsaelemek élezett, sima tárcsalapos kivitelűek, és gumirugós felfüggesztéssel kapcsolódnak a központi fordító mechanizmushoz.

A negyedik művelőelem-sor egy hidraulikusan állítható, 500 mm átmérőjű, D-D profilú hengersor. Feladata a talajfelszín részleges lezárása, valamint a munkamélység tartása. A hengerborona három részre osztott, így a maximum 1400mm munkaszélességű sorelemek jobban követik a talajfelszínt és egyenletesebb munkát végeznek. A hidraulika rendszer kialakítása révén a kultivátor tömegének nagy része a hátsó tömörítő sorokra terhelhető, így biztosítva bizonyos talajkörülmények közt az erőteljesebb visszatömörítést. A berendezés hidraulikusan 3 m-re összecsukható. A kultivátor további előnye a sokoldalúság: a tárcsák, a kapák és a tömörítő hengersor egymástól függetlenül állítható, így a KÜHNE szántóföldi kultivátor a legkülönbözőbb talajtípusokhoz alkalmazható.

Néhány centimétertől akár 300 mm mélységig is alkalmas különböző talajmunkákra. A berendezés sokoldalúságát az egymástól függetleníthető művelőelem-sorok biztosítják.
A kapaegységek dupla csavarrugós előfeszítéssel rendelkeznek, melynek következtében mikrorezgéseket végeznek, így talajaprító hatásuk kedvezőbb. A hidraulika rendszer kialakítása révén a kultivátor tömegének nagy része a hátsó tömörítő sorokra terhelhető, így biztosítva bizonyos talajkörülmények közt az erőteljesebb visszatömörítést.
TípusnévKühne NK 4000
Munkaszélesség4000mm
Szállítási szélesség3000mm
Szállítási hossz9200mm
Munkasebesség8-12km/h
Munkamélység70 - 300mm
Területteljesítmény2,4 - 3,6ha/h
Tárcsaelemek száma32db
Kapaelemek száma14db
Hidraulikus áramkörök száma4 (5)db
Alapgép tömege7000kg
Szükséges traktorteljesítménymin. 161 (220)kW (LE)